Een diepe zucht....

Gepubliceerd op 21 juni 2024 om 14:42

Terwijl ze binnenkomt leg ik net even wat terug in de kast. Ik zie haar daardoor nog niet maar aan de diepe zucht hoor ik wel dat het vandaag een pittige dag was. Tijd om rustig samen op te starten, kopje thee erbij en voorzichtig al even op zoek gaan naar waar die diepe zucht vandaan komt……

Zo tegen het einde van het schooljaar komen de onderwerpen als het rapport, overgaan of niet, toets weken, afscheid basisschool, profielkeuze, kennismaken met een nieuwe klas en inleveren van werkstukken regelmatig voorbij tijdens de begeleidingsmomenten.

Ondanks dat reflecteren een mooi iets is waarbij je successen viert en het je verder kan brengen in je ontwikkeling worden deze gesprekken met een lach maar soms ook met een minder blij gezicht of een traan gevoerd.

Ik mag hierbij een mooie rol vervullen waarin:
-we ruimte maken voor het gevoel wat er op dat moment is.
-we de positieve punten belichten.
-we reflecteren op vaardigheden en zijn of haar handelen in plaats van op het resultaat.
-we samen op zoek gaan naar wat je anders in plaats van beter had kunnen doen.
-we ontdekken welke rol je zelf maar ook je omgeving hierin speelt.
-ik stimuleer de aandacht te richten op de dingen waar je zelf controle over hebt.
-ik op een positief kritische manier overzicht creëer.
-ik hem of haar ondersteun bij het hebben van realistische verwachtingen.
-we op een rijtje zetten wat hij of zij nu nodig heeft.
-de sfeer van goed of fout, wel of niet gelukt naar de achtergrond verdwijnt.
-etc…

 

Terwijl ze haar tas pakt en haar jas aandoet vertelt ze me nog even over de leuke dingen die aankomend weekend op de planning staan. ‘Als het weer een beetje mee zit gaat dit een super weekend worden! Tot de volgende keer!’
De deur valt in het slot en ik zie hoe ze met een ferme pas de oprit afloopt. Dan ben ik degene die een zucht slaakt. Een zucht is een diepe ademhaling, die meestal een emotie uitdrukt. Bij mij overheerst op dat moment een dankbaar en blij gevoel.