Ontwapenend....

Gepubliceerd op 18 augustus 2023 om 12:14

Ontwapenend….

Regelmatig hoor je in gesprekken voorbij komen; ‘hij/zij is zo ontwapenend!’ Soms gevolgd door een aantal andere opmerkingen die wat minder positief zijn.

Maar wat betekent ontwapenend zijn nou eigenlijk en wat mag je dan van dit kind/deze jongere verwachten en nog veel belangrijker wat vraagt dit van jou in contact met deze persoon.

Wanneer je ontwapenend bent, betekent dit als je het heel letterlijk neemt dat je de wapens onklaar maakt. Dat jij een zodanig effect op de ander hebt dat die de wapens neerlegt.

Er is sprake van contact waarbij de ander zich veilig genoeg voelt om de alertheid om aan te vallen of zichzelf te verdedigen  laat varen. Er ontstaat ruimte voor positieve gevoelens.

Prachtig toch! Een talent hebben om dichtbij iemand te kunnen komen, te raken en vertrouwen te voelen.

Het wegleggen van de wapens brengt kwetsbaarheid met zich mee. Je laat jezelf zien en bent trouw aan je eigen persoonlijkheid en  nodigt een ander uit om dit ook te doen.

Jongere kinderen bezitten deze waardevolle kracht. Iedereen heeft vast wel een herinnering aan een situatie waarbij je hebt mogen ervaren hoe ontwapenend en vertederend jonge kinderen kunnen zijn en wat dit voor effect op jou had.

Deze mooie gave is aangeboren. Door alle ervaringen die we in de loop van ons leven opdoen en verwachtingen waar we mee te maken krijgen,  wordt deze gave als het ware steeds een beetje meer verstopt.

Ik heb in mijn werk als leerkracht al veel kinderen mogen begeleiden bij de start van hun schoolloopbaan. Ze kwamen vaak vol enthousiasme binnen en ik mocht een kijkje nemen in hun wereld en zij in die van ons. De meeste kinderen konden de balans goed bewaren tussen wat past er bij mij en wat wordt er in deze schoolsituatie van mij verwacht. Er waren ook kinderen voor wie dit soms een uitdaging was en die verderop in hun schoolloopbaan wat vastliepen en waarover ik dingen hoorde die ik niet herkende vanuit mijn kennismaking met deze leerlingen in de kleuterperiode. Onderweg was er ergens iets uit balans geraakt.

Laten we in contact met elkaar juist deze echtheid weer voorzichtig tevoorschijn proberen te laten komen. Afgestemd op dat wat het kind of de jongere op dat moment kan begrijpen, overzien en nodig heeft

Heb oog voor de ander, leg zelf ook je wapens neer en creëer zo op een gelijkwaardige manier ruimte om samen te communiceren ook als er soms mindere momenten of moeilijkere gesprekken nodig zijn.

Wees net als een jong kind, zeer indrukwekkend jezelf!