Ik hoop dat ik...

Gepubliceerd op 13 oktober 2023 om 09:15

Ik hoop dat ik….

Kinderen en jongeren met wie ik in gesprek mag gaan zijn soms door allerlei ervaringen die ze hebben opgedaan de positieve hoopvolle kijk dingen even kwijt.

Waar er eerst ruimte en aandacht is voor de oorsprong en de gevolgen hiervan, gaan we daarnaast ook samen op zoek naar de hoopvolle verwachtingen die ieder kind en jongere nodig heeft om zichzelf in te kunnen beelden van wat en hoe het zou kunnen zijn.

Vanaf het moment dat de eerste soms hele kleine wensen worden uitgesproken zie je als het ware weer iets oplichten. Ze durven ‘weer even door het raam naar buiten te kijken’ en te genieten van het uitzicht. Dat gevoel proberen we vast te houden en stap voor stap weer opnieuw te ontdekken.

Altijd weer een uniek en bijzonder proces. Een proces waarin onder andere de volgende punten ontzettend waardevol zijn.

  • Handvatten aanreiken voor actie, die motiveren om weer een nieuwsgierige houding aan te nemen. Weer zelf of samen met anderen op zoek te gaan naar nieuwe informatie, achtergronden, oplossingen etc.
  • Geef woorden of beeld aan je eigen gedachten. Zet deze voor jezelf op een rij en maak hierbij ook ruimte voor de gedachten, gevoelens en ideeën van een ander.
  • Positief denken!
  • Leren en ervaren door te doen, eerst voor jezelf maar daarna ook in contact met anderen.
  • Creëer realistische verwachtingen die op korte termijn leiden tot succeservaringen.

Zou je ook graag hulp willen bij het hebben van hoopvolle verwachtingen?

Wees welkom!